Om kaniner

En kanins uppväxt

2013-07-24 21:08 #0 av: Tilde

Har du någonsin undrat över hur din kanin kan ha sett ut som nyfödd, eller kanske hur snabbt den har vuxit? Här kan du följa uppväxten av en svart wienertecknad liten lejonblandis, vid namn Pepper!

Bebis

En kaninmamma är dräktig i ca 28-32 dagar och föder nakna, blinda och döva ungar. Den är alltså helt försvarslös och beroende av sin mamma som kommer och ger ungen di 1-2 gånger per dygn. 

Kaninen föds som sagt utan päls, men du kan redan från födseln ana vilka färger eller vilken teckning ungen får. Eftersom ungarna inte har någon päls så kan de inte hålla värmen själva. Därför bygger mammakaninen ett bo åt dem av halm/hö och en hel del av sin egna päls som hon oftast drar från bröst och mage. Ungarna värmer även varandra med kroppsvärme om det kommer fler än en unge. Det är viktigt att inte ta bort ungarna från boet, eller att lägga tillbaka ungar som hamnat utanför. 

Efter bara några få dagar börjar kaninungen få päls och man kan då se vilka färger den kommer att få. Ungarna är dock fortfarande väldigt känsliga och man bör inte ha dem borta från bolådan länge om man ska titta till dem.

1 dag gammal

Unge

Kaninungar växer väldigt snabbt, vilket du märker om du väger dem dagligen. När de är omkring 12-14 dagar gamla öppnar de vanligtvis ögonen. Det dröjer då inte allt för lång tid innan ungarna börjar lämna bolådan för att utforska världen. Deras balans är inte perfekt i den åldern, så de kan vingla till ibland när de skuttar runt. Kaninen har vid det här laget ganska mycket päls, så du kan tydligt se vilken färg den har.

11 dagar gammal, på väg att öppna ögonen

3-8 veckors ålder

Under denna period växer kaninungen fortfarande snabbt. Ungarna springer gärna runt och leker, men framför allt så utforskar de vad som är ätbart och ej. Bli inte förvånad om ungarna försöker "äta upp" dina kläder eller fingrar! De lär sig dock oftast väldigt snabbt vad som går att äta och vad man bör hålla sig ifrån. 

Har man dvärgkaniner brukar de gå att sälja vid 8 veckors ålder, men har man jättekaniner behöver de längre tid med mamman och brukar inte vara leveransklara förrän vid ca 10 veckors ålder.

Det är även i denna åldern som ögonfärgen kan ändras om individen exempelvis är wienertecknad och får blåa eller blåmelerade ögon. Ögonen bleknar då till gråbrun och senare till blått.

Pepper börjar bli blåögd

Tonåren

Tonåren börjar oftast vid omkring 3-4 månaders ålder. Detta är en liten trotsperiod för kaninen då den blir könsmogen; de vill gärna testa gränser, kan få större humörsvängningar och har fler hormoner i kroppen - hanar kan börja jucka mot saker och spraya urin omrking sig, medan honor kan bli skendräktiga och börja bygga bon.

Det är viktigt att ha tålamod med din kanin och att inte ge upp hoppet om den lille busen! Tonåren går oftast över efter några månader och kaninen blir då lugnare och du märker dess riktiga personlighet.

Pepper med sin (tonårs)lejonman

Vuxen

Kaninen brukar räknas som vuxen när den har kommit ur tonårsperioden. En vuxen kanin är mer stabil i humöret (förutsatt att den har fått en bra uppväxt) än en tonåring och kan bli din bästa vän! Beroende på vilken ras du har så är den vuxna kaninen såklart olika stor och väger olika mycket.

Pälsen på din lilla, eller stora, vän förändras förmodligen fram tills kaninen blir vuxen, speciellt om du har en ras så som lejonhuvad kanin. 

En nästan fullvuxen Pepper!


♥ Tilde

Anmäl
2013-07-24 23:46 #1 av: DivinA

Ååh toppenkul läsning! Så söta

Sajtvärd på http://sallskapskaniner.ifokus.se/ Sajtvärd på http://bipolarsjukdom.ifokus.se Medarbetare på http://djurskydd.ifokus.se
Anmäl
2013-07-26 01:16 #3 av: Nouvel

Väldigt bra tråd! :) Intressant läsning!

Anmäl
2013-08-04 14:29 #4 av: [Ebidda98]

Åh så underbar! Vilka ögon! Kär

Vad är han för lejonblandning? Hermelin?

Anmäl
2013-08-04 15:55 #5 av: Tilde

#4 Ja han är 75% lejonhuvad oh 25% hermelin ungefär (mamman är blandis och pappan är bara lejon). Glad

♥ Tilde

Anmäl
2013-08-04 16:09 #6 av: [Ebidda98]

#5 Underbar!

Anmäl
2013-08-04 18:52 #7 av: Tilde

#6 Han tackar och bockar Skrattar

♥ Tilde

Anmäl
2013-08-05 22:40 #8 av: Klara.b

Väldigt bra artikel, rolig läsning!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.