Om kaniner

Myter

2013-07-26 12:06 #0 av: DivinA

Det finns många okunniga människor som far runt med myter om kaniner och här har vi i teamet samlat några av de vanligaste myterna. Om ni kommer på fler så skriv gärna i tråden, gärna även roliga myter ni har hört.

1. Du kan släppa ut kaninen om du inte kan ha den längre, därför att den klarar sig i naturen.

Svar: När en sällskapskanin släpps ut i naturen är dess död ett faktum, frågan är bara när och hur. Klarar sig kaninen ifrån rovdjur som katter, hundar etc. så kan den förgiftas eller råka ut för olyckor. Sällskapskaninen vet inte vilka växter som är giftiga. Det är också en myt att många tror att de kan "känna på sig" om en växt är giftig. Sällskapskaninen har ofta utmärkande färger dessutom och kan inte gömma sig lika bra som vilda djur i naturen. Rovfåglar ser dem snabbt uppifrån luften.

2. Kaniner äter morötter och sallad. Den kan överleva på det.

Svar: Morötter är godis för kaniner och bör inte ges för ofta. Kaninen behöver en välbalanserad diet med grund i hö som den ska ha tillgång till dygnet runt och därtill bra kvalitetspellets. Sallad innehåller i stort sett bara vatten, så det kan den inte leva på. Däremot kan man ge sallad till.

3.  I serietidningar plockar trollkarlen upp kaninen i öronen och det kan man göra.

Svar: Det är lika smärtsamt för kaninen som om någon skulle lyfta dig i öronen. Det ska man aldrig göra!

4. Kaniner behöver inte vatten för deras diet av gräs mm. innehåller redan så mycket vatten.

Svar: Utan vatten kommer din kanin inte att äta och det leder snabbt till döden.

5. Godis från djuraffären är bra för kaninen.

Svar: Ofta innehåller djuraffärsgodis tillsatser av sötningsmedel och nötter vilket inte är annat än godis. Om de äter för mycket av detta så leder det till fetma och matsmältningsproblem. 

6. Kaninungen kan säljas när de är 3-4 veckor gamla.

Svar: Detta är helt fel! Den äter vanlig mat men dricker också modersmjölk samtidigt. Detta är nödvändigt för att dess mage ska lära sig att bryta ner den vanliga maten.

7. Kaniner är gnagare. 

Svar: Förr trodde man det men efter att ha forskat kring kaniner så har man förstått att de är sin egen art, Lagomorfer. (http://en.wikipedia.org/wiki/Lagomorpha) Detta eftersom de har ytterligare en tandrad. Lagomorfer är i sin tur indelade i två underkategorier: Leporidae (harar och kaniner) och Ochotonidae (pikas). 

8. Kanin och hare är samma sak.

Svar: Hos harar utvecklas ungarna snabbare och de gräver inte bon som kaniner. Kaninens ungar behöver tid på sig innan de öppnar ögonen och får päls. Ca. 28-31 dagar, medan harbebisar föds med päls och öppna ögon och kan springa direkt efter att de har fötts. Men för att förvirra det hela så finns bl.a Belgisk hare, som egentligen är en kanin. Namnen avslöjar alltså inte alltid om det är en hare eller kanin.

9. Kaniner och harar (Lepus) kan para sig och få ungar.

Svar: Harar har fler kromosomer än en kanin (24 par medan kaninen har 22 par) De kan para sig men deras embryon dör redan efter några celldelningar.

10. Kaniner kan inte låta.

Svar: De kan både skrika och "grymta". De har flera olika varianter av läten.

11. Kaniner kan inte överleva ute om vintern.

Svar: Om det inte är för hård kyla och man ser till att byta vattnet ofta för att det inte ska frysa så kan kaniner överleva vintern utomhus även om det är minusgrader! De trycker ofta ihop sig för att hålla värmen.

12. Alla vita kaniner är döva.

Svar: Det finns ingenting i de gener som ger vitt anlag som även ger dövhet. 

13. Kaninmamman ligger alltid i boet och håller ungarna varma

Svar: Kaninen är ett bytesdjur och därför vore det farligt ute i naturen att ha detta beteende. Därför är kaninen inte så mycket som tex. katter med sina ungar. Man bör ju tycka att de skulle ha utvecklat bort detta nu när de bor i trygghet, men det har det inte. Däremot sliter kaninmamman av sig päls och gör ett riktigt mysigt bo till sina ungar och hennes modersmjölk är bland de mest näringsrika i hela djurvärlden! Därför klarar sig ungarna bra på bara ca 2 matningar/dygn.

14. En honkanin som ska ha ungar bör ha en kull innan två års ålder.

Svar: Kaniner kan oftast ha ungar upp till över sex års ålder.

15. En kaninmamma dödar ungarna om du tar i dem.

Svar: En tam kanin kan låta dig hantera ungarna och dödar dem sällan. Vissa är väldigt överbeskyddande och kan hugga mot dig om du försöker ta hennes ungar. Kaniner har olika personlighet och det är du som känner din kanin bäst.

Kaninfoto från: www.freedigitalphotos.net

Källa: http://www.rabbitweb.net/myths.asp

Sajtvärd på http://sallskapskaniner.ifokus.se/ Sajtvärd på http://bipolarsjukdom.ifokus.se Medarbetare på http://djurskydd.ifokus.se
Anmäl
2013-07-31 22:05 #1 av: ingvarisbjorn

Myten att kaniner ska ha salt/mineralsten och "vitamindroppar" i vattnet är ju en myt som djuraffärer gärna sprider för att sälja mer.

Anmäl
2013-08-01 00:09 #2 av: Thaeri

Om punkt 7:

Lagomorpha, eller hardjur som de heter på svenska, är ingen art, utan en ordning, och som som du säger i sin tur är indelad i två familjer där den ena heter harar och kaniner (Leporidae), men den andra (Ochotonidae) heter pipharar på svenska. Pika är namnet på en art av piphare som lever i Nordamerika, men det finns många fler.

Harar och kaniner är i sin tur indelad i olika släkten varav Oryctolagus är ett, och i det släktet finns bara en art: europeisk kanin, som är den art tamkaninen tillhör även om den förekommer i vild form också, på samma sätt som att vargen och hunden är samma art.

Inte lätt det där med terminologin alltid, men art är alltså det som är längst ut på trädet så att säga (OK, ibland förekommer ytterligare ett steg: underarter).

Hardjur
Systematik
Ler

Anmäl
2013-08-01 08:56 #3 av: Nouvel

Konstig myt jag läst flera gånger:  "Kaniner kan inte fisa", enligt veterinär kan dom visst.  Hicka också, för den delen. 

Anmäl
2013-08-01 14:01 #4 av: Melao

#2 Mja, om man nu ska vara petnoga så är inte hund samma art som varg, det är en underart av varg. Hundar och vargar skiljer sig mycket både i utseende och beteende, precis som andra domesticerade arter.

Anmäl
2013-08-01 17:07 #5 av: Thaeri

#4, de är samma art jo, Canis lupus, men som du skrev är hund just en underart av varg, så mer rätt att säga hade varit att hund och vår egen euroasiatiska varg är samma art, nämligen varg, det håller jag med om. Men folk brukar klumpa ihop vargar för sig och hundar för sig, trots att det finns många olika underarter av varg och hund bara är en, så jag ville hålla det på en lättförståelig nivå.


För att förtydliga för de som inte hänger med i diskussionen så går det hela:
liv > domän > rike > stam > understam > klass > ordning > familj > släkte > art > underart

Ibland finns inte underart, däremot finns alltid släkte, även om just den art man tittar på är det enda djuret i det. Samma sak med familj, kvittar om det så bara finns ett enda släkte med en enda art i, man hoppar inte över det för det.

Så för hundar ser det ut så här:
liv > eukaryoter (Eukaryota – domän) > djur (Animalia – rike) > ryggsträngsdjur (Chordata – stam) > ryggradsdjur (Vertebrata – understam) > däggdjur (Mammalia – klass) > rovdjur (Carnivora – ordning) > hunddjur (Canidae – familj) > Canis (släkte) > varg (Canis lupus – art) > hund (Canis lupus familiaris – underart)

För en varg i våra svenska skogar ser det istället ut så här:
liv > eukaryoter (Eukaryota – domän) > djur (Animalia – rike) > ryggsträngsdjur (Chordata – stam) > ryggradsdjur (Vertebrata – understam) > däggdjur (Mammalia – klass) > rovdjur (Carnivora – ordning) > hunddjur (Canidae – familj) > Canis (släkte) > varg (Canis lupus – art) > euroasiatisk varg (Canis lupus lupus – underart)


Och håller vi oss on topic ser det ut så här för tamkaniner:
liv > eukaryoter (Eukaryota – domän) > djur (Animalia – rike) > ryggsträngsdjur (Chordata – stam) > ryggradsdjur (Vertebrata – understam) > däggdjur (Mammalia – klass) > hardjur (Lagomorpha – ordning) - harar och kaniner (Leporidae – familj) > Oryctolagus (släkte) > europeisk kanin (Oryctolagus cuniculus)

Men till skillnad från hunden och de olika underarterna av varg så verkar tamkanin vara ett antal olika varianter av europeisk kanin, de är alltså inte ens så olika sina vilda förfäder att de klassas som egen underart än.

Anmäl
2013-08-01 19:35 #6 av: Tilde

#3 Man säger ju att kål är farligt i stora mängder för det är gasbildande och kaniner kan inte göra sig av med gaser. Om de kunde fisa osv. borde ju kål vara helt ofarligt? ;o

♥ Tilde

Anmäl
2013-08-01 21:50 #7 av: Nouvel

#6 Jag vet inte, det är säkert inte bra med gasbildande föda, men fisa kan dom!  Människor kan ju också få ont i magen av gaser. :)

Anmäl
2013-08-01 21:51 #8 av: Tilde

#7 Jag har dock aldrig varit med om en kanin med gaser. Hundar vet man ju gör det och katter också, men jag har aldrig märkt en kanin... o.O

♥ Tilde

Anmäl
2013-08-01 22:45 #9 av: Nouvel

#8  http://www.veterinaren.nu/fragelada/besvarad/kanin/kan-inte-fisa-varfor/ :D

Anmäl
2013-08-01 22:53 #10 av: Tilde

#9 Det förklarade ju dock ingenting :/

♥ Tilde

Anmäl
2013-08-01 22:58 #11 av: Nouvel

#9 Vad vill du få förklarat? Hur/varför en kanin fiser? O_o Läste du veterinärens svar?


"Veterinären svarar

Hej Anna!
*Vem har sagt att kaniner inte kan fisa? De fiser som alla andra levande varelser, det är sällan det hörs bara. Kaniner kan dock inte kräkas och det beror på att deras övre magmun är så stark.
*Samma sak som händer på oss; gas bildas, det kurrar och rumlar om i magen samt ger kaninen magknip.
*Gaserna sitter inte kvar i tarmarna tills de exploderar men gaserna kan spänna ut tarmarna rejält och ställa till stora skador i mag-tarmkanalen.
*Det är väldigt många och stora skillnader på en kanins och en hunds magtarmkanal. Det finns självfallet inte utrymme att redogöra för alla här men i stora drag beror skilldnaderna på att hundar är rovdjur och köttätare medan kaniner är grovfoderätare och strikta vegetarianer. Kaniner jäser cellulosa (fibrer som en hund inte kan bryta ner alls) i grovtarmen och utvinner på detta sätt näring. Magsäcken är relativt sett liten på en kanin men grovtarmen och blindtarmen är desto större. Magsäcken på en hund är mycket större och kan rymma mycket mer mat.
Läs mer om kaninens magtarmkanal och dess sjukdomar i skötselråden och i artikeln om magtarmsjukdomar på kaniner."

Anmäl
2013-08-01 22:59 #12 av: Tilde

#11 Ja jag vill gärna ha förklarat hur deras magar bearbetar gaserna. Det skrev de inget om. :) Man vill ju inte lära sig något utan att få det förklarat. 

♥ Tilde

Anmäl
2013-08-02 08:48 #13 av: Fridaaaa

Jag har aldrig hört en kaninfisa, i så fall fiser dem helt tysta Skämtar
Men jag har fått förklarat att en av anledningarna till att kaniner får kolik, är just pga att de inte kan få ut gaserna genom rapar och fisar som vi människor kan.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2013-08-02 10:10 #14 av: tesushie

jättebra saknar dock myten om att gnagarblandning är precis lika bra som pellets

Anmäl
2013-08-02 12:16 #15 av: Melao

#13 Inte alla fisar hörs, faktum är att de flesta är helt tysta. Och om du tänker efter så mår inte människor sådär himla bra av att äta väldigt mycket gasbildande mat på en gång heller, men eftersom vi har en betydligt större matsmältningsapparat än kaniner kan vi äta betydligt mer innan man bli direkt sjuk av det. 

Anmäl
2013-08-02 12:19 #16 av: Fridaaaa

#15 Jag har inte påstått att alla fisar hörs heller Skämtar Jag skrev till och med "i så fall fiser dem helt tyst" Lipar
Vad har din text med mitt inlägg (#13) att göra? Alltså din förklaring?Jag skrev vad Jag har fått förklarat, inget annat Skämtar Det där du skrev, det vet jag redan (logiskt tycker jag) Lipar Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2013-12-16 12:22 #17 av: tlover

ang nr1 så kan inte ens harar hålla koll på vad som är giftigt.

Vi är odlingsintresserade och drar gärna upp ovanliga växter, ibland giftiga växter. Ett år drog vi upp Bolmört (som är väldigt giftig) men den blev uppäten av en hare, en hare som vi gissar inte lever längre (vi är också intresserad av spårning så vi vet att det var en hare).

Vi funderar på att fortsätta odla giftiga växter men ha dom i en speciell djur och barnsäker trädgård i framtiden.

Efter det litar jag inte på att kaniner ska veta vad dom kan äta.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-12-16 18:05 #18 av: Evelina!

Angående vita kaniner är det faktiskt så att en del linjer vit bö ger döva kaniner, och detta sker i högre utsträckning än hos andra färgtyper (inkl. vit rö). Står bl.a. på kaninfarg.se. På samma sida kan man även läsa att vissa linjer vit bö löper högre risk för att utveckla epilepsi.

/Evelina, sajtvärd på löpning, medarbetare på inredning och kaninhoppning

Anmäl
2014-07-07 15:51 #19 av: *~HamsterHamster~*

Det var väl kul att man hittar myter bland svaren på myter...

Anmäl
2014-07-10 22:03 #20 av: DivinA

Haha

Sajtvärd på http://sallskapskaniner.ifokus.se/ Sajtvärd på http://bipolarsjukdom.ifokus.se Medarbetare på http://djurskydd.ifokus.se
Anmäl
2015-12-23 09:38 #21 av: BaltizSimbaLukas

En till myt, som kanske inte riktigt är en myt, är att tecknade kaniner alltid har jättelånga framtänder, så då tror barn att de ska se ut så. Jag trodde det iallafall...

Anmäl
2015-12-28 10:48 #22 av: Maleficum

#3 I stora drag så kan man dela in däggdjur i blindtarmsjäsare tex kaniner och människor och idisslare tex kor (har för mig de har tjusiga namn jag inte minns just nu) och i princip så rapar idisslare medan blindtarmsjäsare fiser. Alla djur behöver bli av med gaser på något sätt så alla djur antingen rapar eller fiser eller gör båda delarna. Sen kan ju annat hända som gör att man inte får ur sig gaserna tillräckligt snabbt och som då skapar problem.

#17 Det är inte helt säkert haren dött bara för växten är giftig för tex oss eller andra djur. Kaniner (och troligen harar) är faktiskt ganska okänsliga mot många giftiga växter och kan äta sånt andra djur skulle dö av att äta (dock är det ju dumt att testa ge kända giftiga växter till sin kanin iallafall).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2016-01-04 20:59 #23 av: [Biancalice]

Jisses vilka myter det finns. :o

Anmäl
2016-03-01 22:37 #24 av: Elsaharr

Men vänta, va? 

Hur är det med sista punkten. Jag har alltid fått höra att man inte ska ta första kullen för sent. Eller syftade den myten på att ta kullar överhuvudtaget? Även fast det inte är den första? Galen

Anmäl
2016-03-02 10:48 #25 av: Fridaaaa

#24 Näst sista menar du? Ja den är konstig. Första kullen bör ske innan 2 års ålder.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2016-03-02 11:02 #26 av: Elsaharr

#25 Ah, ja den syftade jag på. My bad :)
Tack!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.