Annons:
Etiketterkaninens-matkaninmat-och-utfodringartiklar
Läst 98 ggr
[EM_L]
2022-06-30 18:09

Utfodra din kanin på rätt sätt!

Det är alltför vanligt att folk tror att kaniner bara äter morötter och isbergssallad som man kan slänga i buren. En kanins kost är betydligt mer avancerade än så och är betande djur som i naturen lever på gräs och det gröna som finns i naturen. Kaniner är i behov av kunna slipa ner sina tänder genom att naturligt tugga ner gräs, torrt gräs som också kan kallas för hö, grenar och annat grönt. Vilket missas i många sammanhang då opålästa ägare köper kaniner och missar de viktigaste faktorerna i kaninens föda. Den vanligaste orsaken till att kaniner i fångenskap blir sjuka är faktiskt fel utfodring av kaninen. I den här artikeln kommer vi att med oss av hur man utfodrar kaniner på rätt sätt.

Något som är absolut viktigt i kaninens kost är hö. Minst 80% av kosten ska bestå av ett bra, grovt hö som alltid ska finnas utan begränsningar. Däremot så brukar vanliga mataffärer och djuraffärer inte ha speciellt bra hö som ofta kan vara dammigt, för fint och ibland otroligt dyrt! Lättaste är ifall du kan få tag på en bonde i närheten som kan sälja en större mängd hö till ett billigt pris då hö hos bönderna är betydligt bättre och grövre än de flesta djuraffärers hö.

Det finns också hö i olika sorter och former. Bland annat timotej, ängshö, ensilage och hösilage som är en mer blöta hö sorter och alfalfa-hö. Vanligaste är att man ger ängshö eller timotej. Däremot ska man vara försiktig med alfalfa hö som är rik på kalcium och som ges främst åt unga kaniner som växer. För mycket kalcium kan leda till problem med urinstensbildning och är något man ska vara ytterst försiktig med.

Vissa kaniner kan också vara extremt kräsna när det kommer till olika hö sorter och därför är det viktigt att prova olika för att se vad just din kanin äter bäst och mycket av, alltså det hö som är smakligt för just dem. Ifall de börjar att äta sämre med hö så se över hur mycket pellets du ger samt grönsaker och frukt (som inte är bladgrönt) och se till att det inte är något med höet som är motbjudande. Ifall mängden pellets är lagom så är det viktigt att du kollar upp med veterinär ifall det är något som krånglar med kaninens tänder. Om du utfodrar din kanin rätt och den tuggar på hö så minskar du risken för tandproblem.

IMG_3176.JPG
På bild demonstrerar Bevies glatt sitt hö som han har tillgång till obegränsat. Foto: Maya Lundquist

Kraftfoder och Fodder

Kraftfoder kan komma i många olika former och vanligaste är pellets eller gnagarblandningar. Dock så ska man undvika gnagarblandningar som innehåller mycket kalorier som leder till att kaninen blir fort mätt och får en energibomb vilket riskerar i att de inte tuggar i sig hö och gräs som de behöver göra för att hålla igång slipningen av sina tänder naturligt, mag-och tarmsystemet.

Anledningar till att undvika gnagarblandningar i kortfattad form.
-Immunsystemet kan påverkas.
-Kaninen håller inte igång ätandet av hö som de annars gör naturligt.
-Kaninen kommer att med största sannolikhet bli fet och med det kommer fler sjukdomsrisker.

Kom ihåg att samma saker kan hända ifall man utfodrar allt för mycket pellets och fel pelletssort! Välj en pelletssort med en fiberhalt på minst 20-25% och låga halter i kalorier och proteiner.

Mängden pellets avgörs egentligen helt och hållet beroende på kaninens behov. Vissa kaniner behöver inte ens pellets medans andra behöver antingen en liten mäng eller mer beroende på hur de håller hullet och om de äter på bra med hö. Vanligen rekommenderas det att kaniner under 2 kg ska ha ungefär 1-2 msk per dag medans större raser kräver mer.
Om din kanin får tillgång till ett bra hö samt bladgrönt så är det inte ens säkert att kaninen behöver pellets överhuvudtaget, det beror återigen mycket på individen.

Ett annat alternativ som kraftfoder är olika sorters groddar och det brukar oftas använda i sammanhanget “fodder” eller “sprouted fodder”. Det innebär att man groddar bland annat spannmål som korn, havre och vete men det finns andra alternativ som man kan grodda som är linser och bönor. Det finns mycket man grodda och mycket information om det på nätet.

Här är några hjälpande länkar till just hur man kan grodda eget foder.

Grodda själv- Kaninmagazinet
Growing Fodder for Rabbits - På engelska!

IMG_3179.JPG

På bilden syns Verse-Laga Complete Cuni Adult som har en hög fiberhalt och lägre protein -och kalori-halter. Foto: Maya Lundquist

Grönfoder

Grönfoder är något som också tillhör kaninens kost utöver hö som alltid ska finnas tillgängligt. Det finns givetvis både vilt och odlat grönt samt örter som också får ingå i den här kategorin.

Viktiga saker att tänka på vid grönt är att morötter, gurka, paprika m.m. inte räknas som det gröna fodret som räknas först och främst i kaninens kost utan bladgrönt. Tänk också på att man inte plockar vilt grönt längs med trafikerade vägar eller mark som har besprutats, detsamma gäller odlade bladgrönsaker som ska vara ekologiska för att undvika besprutnings -och bekämpningsmedel.

Exempel på sådant som kaninen kan äta finns i den här Artikeln skriven av Kaninmagazinet

Exempel på sådant som kaninen INTE kan äta finns i den här Artikeln skriven av Kaninmagazinet

IMG_3186.JPG

Det gräs som finns på gräsmattor och tomter brukar inte vara det grova, näringsrika gräset som kaninen egentligen bör äta då gräset är i princip meningslöst näring innehållsmässigt. Foto: Maya Lundquist

Grenar och pinnar

Något annat som är oerhört viktigt är grenar och pinnar för kaninen att tugga på. Det hjälper till att slipa ner på de tänderna som växer konstant, men det ersätter inte hö!

Det är mycket prat om vad för slags grenar man kan ge till sin kanin och mest känt är nog grenar från fruktträd.

Här finns en lista på vad vilka grenar du kan ge och vilka du bör ej ge, skriven av Kaninmagazinet

Godis

Kan man ge kaningodis då? Självklart man kan och det bästa är mindre bitar av morot, äpple, päron eller andra grönsaker och frukter som kaninen kan äta. Ge det dock inte allt för mycket och undvik helst kaningodis som man kan köpa i vanliga matbutiker och djuraffärer, det är onödiga pengar och är mer onyttigt och onaturligt.

IMG_5730.JPG
Bevies som njuter av sin bit päron. Foto: Maya Lundquist

Saltsten och mineralsten

Salt -och mineralstenar är något annat som man kan diskutera, men det ska man undvika helt och hållet! Om kaninen är given ett bra hö och utfodras rätt så får den i sig alla mineraler, vitaminer och den salt de behöver!

Källor:

https://kaninmagazinet.wixsite.com/kaninmagazinet/post/lista-kaninen-kan-%C3%A4ta
https://kaninmagazinet.wixsite.com/kaninmagazinet/post/gnagarblandning
https://kaninmagazinet.wixsite.com/kaninmagazinet/post/pinnar
https://www.agria.se/smadjur/artiklar/skotsel-och-vard/utfodring-av-kaniner/
https://www.sveland.se/articles/smadjur/utfodra-kaninen/
https://www.anicura.se/fakta-och-rad/kanin/utfodring-av-vuxna-kaniner/)
https://kaninmagazinet.wixsite.com/kaninmagazinet/post/lista-kaninen-kan-inte-%C3%A4ta
https://kaninmagazinet.wixsite.com/kaninmagazinet/post/grodda-sj%C3%A4lv
https://bharabbitry.weebly.com/growing-fodder.html

Artikeln skriven av Goldie, bearbetad och skriven av Em

Would you like to cut your feed bill and increase the health of your rabbits? Yes? Then start growing fodder! With a continuous fodder system, you can produce a fresh tray every day in a matter of minutes.
  • Redigerat 2022-06-30 18:30 av [EM_L]
Annons:
Maleficum
2022-06-30 19:16
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#1

Harry med "korngräsmatta" och Kenzie med "linsgräsmatta".

Ett alternativ om man har svårt att få groddar att gro och växa utan mögel. Fyll på med ett tunt lager jord i en låda och blanda ner blötlagd säd (eller vad man vill gro). Täck i början med tex handduk så fukten behålls och det är mörkt för fröerna att gro. När de börjar skjuta skott kan handduken tas bort och de kan få sol, se till de hålls fuktiga. Korn och vetegräs är färdig efter 5-7 dagar (beroende på förutsättningarna), havre är något segare och gröna linser snabbare. Jag satte galler på lådan så de inte skulle dra ut fröna och jorden, hade även fler lådor i gång samtidigt och kunde växla mellan dem så de ned betade fick chans att växa på sig igen. När de började se tråkiga och vissna ut och inte växte lika bra (i början växer de runt 1cm/dygn) kassera jag och börja om.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Maleficum
2022-06-30 19:24
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 3
Förhandsgranskning av bild 2 av 3
Förhandsgranskning av bild 3 av 3
#2

En "misskött" och artrik gräsmatta är bra både för kaninerna och insekterna.

Själv har jag medvetet planterat in "ogräs" men även grövre sorters gräs (timotej, hundäxing, rajgräs) för att kaninerna ska ha en näringsrik buffé att mumsa på.

Men självklart måste man ju då och då kika runt så man kan ta bort eventuellt giftiga växter.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Magi-cat
2022-07-01 10:10
#3

Vilka sötnosar! 😍🐇

Bra artikel om foder!

Det där om pellets är inte lätt och man skulle önska att det bara fanns bra pellets …


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Maleficum
2022-07-01 11:44
#4

#3: Det är verkligen en djungel när det kommer till att hitta bra pellets.

En engelsk sida med jämförelse mellan olika foder (som finns tillgängliga i Storbritannien så alla sorter går inte att få tag på här) men kan ändå ge en en guide på vad man ska titta efter.

http://www.therabbithouse.com/diet/rabbit-food-comparison.asp

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

[EM_L]
2022-09-15 08:58
#5

Puttar upp tråden då det är viktig information :)

Upp till toppen
Annons: